CFI-Initial Checkride (Flygplan) 01/06/2019 Write-up
av: Matt M.
Obs: skrivningen nedan är från min CFI Initial checkride. Använd inte någon av denna information för träning eller för förberedelse av checkride. Hänvisa alltid till din CFI, PTS och andra studiedokument för förberedelse.
muntlig tentamen:
0900, lördag 5 januari 2019: jag anlände till flygplatsen cirka 15 minuter före start – och min DPE var redan i konferensrummet, upprättad och klar. Jag har gjort 2 checkrides med denna speciella DPE innan, så vi var inte främlingar till varandra. Jag skakade hans hand och började få ut alla mina material för oral. Jag tog med: lektionsplaner som jag hade lånat från en vän, skisserar för de lektionsplaner som gjordes av mig från början, AC 61-65H, far/AIM (viktigast), Flygplansflyghandbok, Flyginstruktörshandbok, anteckningsbokspapper och min MacBook. Han tittade på mina ID-saker, kontrollerade mina godkännanden**, valde alla saker vi skulle göra hela dagen från PTS, och vi började.
han gav mig ett scenario som han sa att vi skulle använda för hela muntliga, vilket visade sig vara helt sant. Scenariot var detta: du har en 23-årig kvinna från Sverige, hon är 105lbs, 5’11”, 4-årig examen, hon har också en biker pojkvän tatuering kille på skyddstillsyn. Hon säger till mig”Jag vill lära mig att flyga och bli flygpilot”.
det första han frågade (som verkligen kastade mig) handlade om hur hon, som en icke-amerikansk medborgare, skulle få förmågan att flyga tåg i USA. Jag slutade leta upp en AOPA-artikel och gick igenom procedurerna. Vi gick över en hel del professionalism poster om situationen som återstående professionell i sittbrunnen och säkerställa att som instruktörer våra två huvudmål är säkerhet och vara proffs. Han frågade också om bra bedömning och bra kritik för studenten. Denna del varade ca 30 minuter.
efter det flyttade vi in i godkännanden och krav för studentpiloter, så jag öppnade mitt långt/mål till 61.87. Vi pratade i cirka 15 minuter om artiklar och regler för studentpiloter. Vi pratade om godkännanden som krävs för en solo XC i en klass Bravo, men jag försäkrade till DPE att som CFI kommer det aldrig att finnas en tid som jag skulle (även med träningen) tillåta en student solo till klass B/KCLT.
vi flyttade sedan in till navigering och färdplanering (DPE låt mig välja detta från ämnesområdena). Han berättade för mig att öppna min sektion och lära honom allt om hur man planerar ett flyg från HBI-ILM. Jag beskrev att välja bra sätt-poäng, och mina tankar om det. Jag förklarade luftrummet på flygvägen och luftrummet för speciell användning nära FAY.
därefter spenderade vi cirka 30 minuter på att prata enbart på landningsbanan. Detta var en stor del av det muntliga, och är ett obligatoriskt avsnitt från PTS. Han fick mig att lära honom om det och ledde mig in i det jag inte slog på med frågor. Jag förklarade tittar utanför, steril cockpit, etc. Allt du kan tänka dig för det.
efter det kom pizzan så vi tog en lunchpaus. Vi åt båda i konferensrummet och tittade på magic trick-Videor på YouTube på pausen!
efter lunch pratade vi om drift av system. Detta var ungefär 20-30 minuter och gick över allt som anges under den delen av pts. System var inte en höjdpunkt för mig, men jag kände mig tillräckligt förberedd för vad han frågade mig – ganska grundläggande saker om motor, prop, elektriska system, flygkontroller och andra saker som anti-ice vs de-ice.
Slutligen lärde jag honom min lektion om Chandelles. Jag kände mig väldigt förberedd eftersom jag redan hade gjort konturer som var 100% mina egna. Jag gav en intro, vad det var, varför, och sedan hur vi gör det. Han verkade njuta av det, och jag hade kul medan jag lärde mig det. Innan manöveren frågade jag till och med honom en fråga ”Vad gör vi nu innan vi börjar manövrera?”Han skrattade och vi båda sa,” rensa svängar!”på samma gång.
därefter var den orala delen fullständig. Total tid var ca 4 timmar, 4,5 inklusive lunch. Vindarna vid HBI var över landningsbanan vid 19knts så jag skjutit upp flygningen till nästa dag, söndag. Jag förklarade för Greg min resonemang att jag som en prospektiv CFI inte skulle ta en student upp för manövrer i den typen av vind. Han gick med på det. Jag flög hem med min instruktör och flög tillbaka till Siler City (gjorde oralt i HBI-Asheboro) nästa dag.
Flygdel (söndag 1/6/19)
flygdelen var annorlunda än vad jag trodde. Det var definitivt grundligare än vad jag ursprungligen trodde. Jag flög 100% av checkride, lärde alla manövrar jag utförde, och han frågade mig också vanliga fel från studenter på varje uppgift. Han betonade också verkligen vikten av skanning för trafik och visuell skanning.
dessa var alla objekt som jag flög och undervisade – kronologisk ordning. Clearing vänder mellan varje manöver.
oTaxiing
oNormal start
oPower på Stall (full)
oCross-Control Stall (överhängande)
Ostraight klättrar, klättring vänder
Ochandelles
oExplained 5 olika nödfel objekt som jag skulle berätta för en student att vara medveten om.
oEmergency approach and landing (från 5,500)- vi var bara 3-4SE av SCR, men vinden var från NW, GS var ca 45knts, så jag kom ner och gick in i ett normalt trafikmönster. Han förklarade att jag hade bra energihantering och använde min höjd klokt.
oGo runt
oEights-on-Pylons
oS-vänder över en väg
oUnusual attityder
oNormal landning
Osoft Field start
Osoft Field Landing
mitt bästa råd till dig:
jag är säker på att du har alla hört historier om långa orals och ogillande på CFI checkride och jag vill låta dig veta att verkligheten är annorlunda…det här är en stor Checkride, utan tvekan, men om du gör din förberedelse och förbereder dig kommer du att bli bra. Jag vet att jag låter som en trasig skiva, men det är sant. För CFI checkride handlar det om att förbereda och göra din due diligence före checkride. Jag hade personligen studerat i ungefär 4 månader i förväg, med ett par månader av det som arbetar med de skriftliga proven. Den sista delen av November och December men, jag ansåg checkride prep och träffade min instruktör inte mindre än en gång per vecka för mark och flyga, också. Påskrifter / förordningar om certifikat och bana intrång var de två största områdena på min muntliga, men inte förbise FOIs. Ett annat råd är att du inte behöver veta allt, bara veta var du ska leta upp det – precis som med mitt exempel på alien student-programmet. Slutligen, se till och inte förbise något men, och aldrig anta något på denna checkride.
min erfarenhet med min CFI checkride var stor! Min DPE var fantastisk och min checkride var rättvis. Min muntliga var ca 4-4, 5 timmar och mitt flyg (nästa dag på grund av väder) var ca 1.8. Ser från en helhet verkar det som mycket, men det gick snabbt. Belöningen för att passera min checkride (och på första försöket!) är en fantastisk känsla, och jag ser fram emot och glada över att ge tillbaka till luftfartssamhället genom att instruera!
mitt mål med denna uppskrivning är att underlätta nerverna för framtida CFI: er som går in i deras checkride-jag hoppas att det kommer att göra just det. Oavsett om du förbereder dig för din stora dag eller bara undrar hur en CFI-initial är 2019, önskar jag alla blå himmel och säker flygning alltid! Vänligen maila mig med några frågor.
alla de bästa,
Matt M.

CFI-01/06/2019

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.